LA BISBAL DE FALSET

La Bisbal de Falset
LES SENSACIONS DE L'OLI

Aquí la vinya comença a escassejar i el vi bàsicament està destinat al consum propi. Els olivers s’instal·len a les terrasses sostingudes per marges de pedra i vessants de pendents no massa pronunciats. L’oli del Priorat s’ elabora a partir de la varietat arbequina. Acostuma a ser un oli amb un nivell mig de fruitat, dolç, i ric en aromes de fruites madures, especialment poma i plàtan.

Segons el moment de la collita, s'hi diferencien dos tipus d'oli: el fruitat verd i el fruitat madur. Cal tastar diferents olis d’aquesta excel·lent i variada zona per poder-ne valorar la seva gran riquesa i diversitat de matisos.

A la Bisbal hi havia molts molins. Els molins tradicionals xafaven les olives amb una mola, després es premsaven i a continuació per decantació se separava l‘oli de l’aigua i altres impureses en unes bassetes. Avui en dia han desaparegut i la cooperativa s’ha dotat de sistemes moderns d’elaboració, un sistema anomenat continu, molt més ràpid i higiènic.

Aproximadament, el 80% dels bisbalencs es dediquen al conreu de l’oliva. Amb la tecnificació de l’agricultura es busca que els joves tinguin el futur assegurat i no marxin del poble.

Com a curiositat, la majoria dels habitants de la Bisbal de Falset porten Masip com a primer o segon cognom, i n'hi ha que el porten en tots dos.

Un dels llocs d’interès és la cova de Santa Llúcia, que va ser convertida en hospital de guerra durant la batalla de l’Ebre.

Audios: