POBOLEDA

EL TRIOMF DE LA VINYA

El segle XVIII és un segle d’expansió de la vinya al Priorat. És durant aquest període que es basteixen la majoria de les esglésies del Priorat, mostra del bon moment econòmic que viu la zona gràcies al comerç de l’aiguardent.

Les cases pairals del carrer Major de Poboleda són un exemple d’aquest període d’esplendor, també l’església de Sant Pere, coneguda com la catedral del Priorat, és un edifici arquitectònicament molt interessant, que es va alçar a partir del 1750.

La segona meitat del segle XIX és un altre bon moment per la vinya i els vins del Priorat. Les exposicions universals que s’organitzaren comptaren amb una bona presència de productors prioratins. Així, per exemple, a l’Exposició Internacional de París de 1878 es van presentar vins macabeus, garnatxes, moscatells, carinyenes, malvasies, blancs, rancis, dolços... Els comentaristes del moment en destacaven la força alcohòlica (de 17 a 19 graus), la gran quantitat de les matèries extractives, l’aroma agradable i una elaboració força acurada. L’assistència a les exposicions va permetre al propietari posar-se al dia dels estudis d’enologia i conèixer els darrers avenços tecnològics. A les darreres dècades de segle es comencen a emprar les trepitjadores, les premses de fusta foren substituïdes per les de ferro i s’introdueixen les tisores de veremar que poc a poc aniran arraconant els falçons.

Avui a Poboleda se celebra la festa del la Verema a l’Antiga on es poden tastar els millors vins de la DOQ Priorat.

Paissatge del vi
DOC Priorat
Audios
Audio file