CORNUDELLA

L'IMPULS DEL COOPERATIVISME

La llegenda explica que la vila de Cornudella fou fundada pel comte de Prades, perquè va trobar en aquest lloc la seva filla, perduda durant una cacera, gràcies al so del corn de caça que ella duia. D'aquí vindria el nom de Corn d'ella, amb què es coneix la població.

Durant la segona meitat del segle XIX el poble conegué una època de ressorgiment econòmic, que tingué com a resultat un augment considerable de la població, així com la construcció de notables edificacions a la vila. Aquest desenvolupament econòmic finalitzà amb la sotragada d’una crisi econòmica que coincidí amb la mort de les vinyes per l’atac de la fil·loxera i que comportà una forta despoblació. Una de les estratègies desenvolupades per adaptar-se al nou context econòmic va ser l’associacionisme agrari cooperatiu. Tal com defensaven els ideòlegs del moment, calia sumar esforços per aconseguir reduir els costos de producció, augmentar la quantitat i qualitat, disposar de capitals suficients per fer criances, tecnificar els cellers, millorar la comercialització, en definitiva, una nova organització que acabés amb l’agricultura tradicional i la transformés en una agricultura capitalista adaptada a les noves condicions imposades per l’economia de mercat .

La primera entitat cooperativa dedicada específicament a la producció agrícola fou el Sindicat Agrícola i la Caixa Rural d’Estalvis i Préstecs del Priorat, amb seu a Cornudella del Montsant. Es va crear el 1904 acollint-se a la llei d’associacions de 1887 davant de la necessitat de molts viticultors de comptar amb recursos econòmics per fer front a les despeses de la replantació. El Celler Cooperatiu es va construir el 1918 i fou obra de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell.

Paissatge del vi
DO Montsant
Audios
Geluidsbestand