EL MASROIG

DELS IBERS A L'EXCEL·LÈNCIA

Al turó del Puig-roig s'han trobat importants restes d'un assentament preibèric. També al coll de les Pinyeres, la millor talaia del curs del riu Siurana, hi hagué probablement fortificacions ibèriques, aprofitades més tard per civilitzacions posteriors. El conreu de la vinya, conegut després de l'arribada dels grecs a les nostres costes, va tenir molt poca importància abans de la romanització. Les tribus ibèriques practicaven el bescanvi de mercaderies entre els diferents poblats dins l'àmbit comarcal i amb els comerciants estrangers instal·lats a la costa. El comerç exterior es feia amb els productes que interessaven als grecs d'Empúries i Roses: cereals, metalls, pells, teixits i, potser, esclaus. A canvi rebien ceràmica de luxe per a beure vi decorada amb escenes mitològiques, armament, joies, perfums o teixits fins. Aquest comerç es coneix sobretot pels envasos en què es transportaven aquests productes: amforetes de pasta de vidre per als perfums, àmfores de terrissa per al vi i l'oli.

L'any 1917 va ser fundat el Sindicat Agrícola i Caixa Rural que més tard s’unificaren. Avui és un dels cellers cooperatius més important de la zona que comercialitza gairebé la totalitat del vi i d'oli de la collita, tot i que hi ha algun productor que embotella i comercialitza el seu producte particularment.

El celler cooperatiu del Masroig forma part del cellers productors de la Denominació d’Origen Montsant, la qual ha viscut un creixement espectacular. Si en el moment del seu naixement tenia 28 cellers, avui passa dels 40. Bona part de l’èxit ha estat la utilització de tecnologia moderna i el control de tot el procés d’elaboració.

Paissatge del vi
DO Montsant
Audios
Geluidsbestand