LA BISBAL DE MONTSANT

LES SENSACIONS DE L'OLI

Aquí la vinya comença a escassejar i el vi bàsicament està destinat al consum propi. Els olivers s’instal·len a les terrasses sostingudes per marges de pedra i vessants de pendents no massa pronunciats. L’oli del Priorat s’ elabora a partir de la varietat arbequina. Acostuma a ser un oli amb un nivell mig de fruitat, dolç, i ric en aromes de fruites madures, especialment poma i plàtan.

Segons el moment de la collita, s'hi diferencien dos tipus d'oli: el fruitat verd i el fruitat madur. Cal tastar diferents olis d’aquesta excel·lent i variada zona per poder-ne valorar la seva gran riquesa i diversitat de matisos.

A la Bisbal hi havia molts molins. Els molins tradicionals xafaven les olives amb una mola, després es premsaven i a continuació per decantació se separava l‘oli de l’aigua i altres impureses en unes bassetes. Avui en dia han desaparegut i la cooperativa s’ha dotat de sistemes moderns d’elaboració, un sistema anomenat continu, molt més ràpid i higiènic.

Aproximadament, el 80% dels bisbalencs es dediquen al conreu de l’oliva. Amb la tecnificació de l’agricultura es busca que els joves tinguin el futur assegurat i no marxin del poble.

Com a curiositat, la majoria dels habitants de la Bisbal de Falset porten Masip com a primer o segon cognom, i n'hi ha que el porten en tots dos.

Un dels llocs d’interès és la cova de Santa Llúcia, que va ser convertida en hospital de guerra durant la batalla de l’Ebre.

Paissatge del vi
DO Montsant
Audios
Audiodatei