L'enoturisme agafa enbrenzida al Priorat

DSC_04050_1.jpg
Un total de 20.529 persones han visitat 23 dels 46 cellers que formen part de la Ruta del vi de les denominacions d'origen de la comarca.

Aquestes xifres representen tan sols la meitat del públic que visita els cellers promocionats a la Ruta del Vi però que evidencia el gran interès dels nostres turistes per conèixer els vins de la comarca.

Pel que fa a la procedència dels visitants, les xifres es mantenen molt similars a les de l’any 2009, però amb un descens del 4 % de públic de la resta de l’estat i un 3 % del de destins no europeus. En canvi augmenten els enoturistes catalans un 4% i els europeus un 3%: Catalunya - 66%, Espanya - 11%, Europa - 16%, fora d’Europa - 7%.

Els números demostren un clar interès pels nostres vins fora de les fronteres de l'estat, que superen un 12 % els del públic de la resta d'Espanya. Evidentment, la proximitat fa que el públic català, que és el més nombrós en general al Priorat, sigui el principal client d'aquest cellers.

Entre els catalans, Barcelona i la seva àrea metropolitana és la que envia més visitants (45%), seguida de Tarragona i les comarques del Camp (28%), Girona (3%) i Lleida (3%). D’altra banda, tenim un 21% de visitants catalans dels què desconeixem la procedència. No cal dir que la distribució és calcada als percentatges de turistes, no necessàriament enoturistes, que visiten la comarca.

Pel que fa als visitants de la resta de l'Estat, un 51% provenen del País valencià, un 17% de Madrid, un 6% del País Basc, un 3% d'Aragó, i el restant 23% es reparteix entre diverses comunitats o no s’especifica de quina comunitat són. En aquest cas, les xifres també coincideixen amb els principals mercats emissors.

Curiosament en el cas europeu, aquest any sí que podem dir que el país que més turistes envia al Priorat, França, també és el primer públic enoturista. Així doncs, ha passat d’un 9% l’any 2009 a un 21% aquest any. Cal dir que molts francesos visiten cellers en grups organitzats, sovint professionals. El Regne Unit, segon mercat estranger en importància al Priorat ha registrat un 11%, un punt per davant d’Alemanya, que és el tercer mercat. Bèlgica cau del 17 a l’11 %. Holanda que sol ser el quart o cinquè public emissor de turistes a casa nostra, en aquest cas només registra un 4%, molt per sota de Suïssa (9%) o Suècia (8%). Entre el 26% restant, el públic que més sobresurt és el danès.

També observem que el públic provinent de destins llunyans com EUA o Canadà, configura, com ja hem dit, un 7% de les visites, percentatge molt proper al del públic espanyol, en canvi, cal tenir en compte, que les xifres de visitants d'aquests països són molt inferiors a les dels europeus. Estats Units lidera el rànquing amb superioritat, un 58%, seguit de Canadà amb un 25%. Entre els enoturistes d’altres destins destaquen Austràlia i Brasil.

Si comparem entre nacionalitats, trobem coses curioses. Per exemple, hi ha hagut un total de 388 gironins o 453 madrilenys que han visitat els nostres cellers davant de 713 americans, o bé 317 canadencs davant de 117 bascos o 251 suïssos.

Una altra dada que podem extreure del balanç és que un 91% de les visites són d'individuals, ja siguin persones soles, en parella o petits grups de 3 o 4 persones, un 8% correspon a grups organitzats i un 1% són escolars. Aquest any han augmentat 3 punts les visites d’individuals i n’han baixat 3 les de grups.

Pel que fa a com han sabut de l'existència de les visites guiades, la distribució és força igual: un 18% ho ha fet a través dels establiments turístics de la comarca, un 15% per mitjà d'Internet, un 13% a través dels propis clients del celler, un 10% a través de l'Oficina de Turisme del Priorat i el seu web (concretament un 7% des de l’OIT i un 3% pel web), un 6% per mitjà del boca-orella, un altre 6% a través d’agències especialitzades en enoturisme i un 32% no s'especifica.

Cal dir que un 64% de les visites són concertades i un 36% sense concertar.

El balanç és positiu ja que aquesta xifra, de ben segur, és molt més elevada perquè només representa una part dels enoturistes que rep la comarca. Com ja hem dit, aquest nombre tan sols reflecteix les dades d'un 50% dels cellers de la Ruta, i cal tenir en compte que aquests cellers, al mateix temps, tan sols representen un 16% aproximadament del total de cellers de la comarca.